Konijnen

Steeds meer mensen houden ook konijnen als huisdieren. Daarom ook deze pagina zodat zij hier informatie kunnen vinden over hun stampertje.

Aankoop van het konijn

Wanneer je plant een konijn als huidier aan te schaffen of te adopteren, let u best op een aantal zaken. Een normaal konijn zal actief en nieuwsgierig zijn. Zo controleer je best of het konijn een propere neus en ogen heeft. Tegelijkertijd zouden er geen ingekoekte uitwerpselen rondom de anus mogen blijven kleven. Dit kan wijzen op diarree bij dit konijn. 
Als het konijn het toelaat, kan je best ook het gebit nakijken. Normaal gezien moeten de bovenste snijtanden net voor de onderste snijtanden staan. Ze moeten echter wel contact maken met elkaar.

Een konijn is een sociaal dier. Hou er eventueel rekening mee om twee konijnen aan te schaffen zodat ze elkaar als gezelschap hebben. Het samenplaatsen van twee mannetjes (rammelaars) zorgt meestal voor problemen. Goede combinaties zijn een mannetje en vrouwtje of twee gesteriliseerde vrouwtjes. Vechtgedrag onder mannetjes kan verminderen bij castratie. Lukt het niet om twee konijntjes samen te nemen, kan je je konijn ook altijdafleiding geven door het toevoegen van speeltjes of ballen met hooi waar ze het hooi moeten uitprutsen.

Huisvesting

Een konijn kan zowel binnen als buiten gehouden worden. In beide gevallen zijn er enkele zaken waarmee je rekening moet houden. Zo moeten ze steeds een drinkplaats, hooi en een schuilplaats hebben.

Binnen

Hou je je konijntje binnen, hou er dan rekening mee dat een konijn ook veel beweging nodig heeft. Regelmatig je konijn uit zijn hok laten zodat hij toch zijn benen kan strekken is dus belangrijk. Loopt je konijn los in huis, zorg dan dat de elektrische kabels goed weggestoken zijn zodat hij ze niet kapot knaagt. Daarnaast kan een klein zandbakje helpen om hun natuurlijke graafgedrag toe te laten.
Konijnen zijn zindelijk te maken en je kan ze leren op een kattenbak gaan. Hou het konijn tijdens zijn zindelijkheidstraining redelijk beperkt gehuisvest. Een lage kattenbak is perfect zodat het konijn zonder problemen erin en eruit kan. Je kan ook al enkele keuteltjes in de kattenbak leggen zodat het konijntje aangetrokken wordt om daar opnieuw te gaan. Meestal is je konijn na één-twee weken zindelijk op deze manier. 

Buiten

Plaats je je konijntje buiten heeft hij waarschijnlijk van nature meer plaats om te bewegen. Hou hier vooral rekening met eventuele roofdieren. Zorg dat je konijn op tijd terug naar zijn schuilplaats kan en dat de afspanning op het gras van goede kwaliteit is. Hou er ook rekening mee dat een konijn makkelijk over zes0cm hoogte kan springen. Je konijn moet zeker ook steeds in de schaduw terecht kunnen. Anders kan overhitting het gevolg zijn. Konijnen kunnen immers niet zweten om hun lichaamstemperatuur omlaag te brengen. Daarnaast moet je ze ook goed beschermen tegen tochten slagregen. Als konijnen een schuilhok hebben met voldoende bodembedekking dat ook nog eens tochtvrij is, kunnen zij makkelijk de winter buiten doorbrengen.

Bodembedekking

Een dikke bedding uit stof- en schimmelvrij materiaal is het beste voor jou konijn. Hou er rekening mee dat de bodembedekking niet te scherp mag zijn zodat er geen verwondingen optreden aan de poten. Een dikke laag is belangrijk zodat de tenen van het konijn nog een eindje in de bedding kunnen dringen zodat het konijn op zijn volledige poot rust en niet enkel op zijn hiel. Geschikt als bedding zijn houtvezels, zagemeel, stro,... 
Hooi vermijd je best als bodembedekking, dit absorbeert niet veel vocht zodat je konijn snel nat zal zitten.

Enkele kenmerken

In de tabel hieronder vatten we enkele kenmerken van uw konijn samen.

Gemiddelde levensduur 5 - 8 jaar (tot 12 - 14 jaar)
Gemiddelde leeftijd pubertijd 4 - 6 maanden
Drachtduur 28 - 34 dagen
Gemiddelde worpgrootte 4 - 12 konijnen
Normale lichaamstemperatuur 37,5 - 39°C
Ademhalingsfrequentie 40 - 60 keer per minuut
Hartfrequentie 150 - 325 slagen/minuut

Voeding

Gras en hooi

Gras en hooi is onontbeerlijk in het dieet van een konijn. Net zoals watermoet gras of hooi permanent aanwezig zijn zodat het konijn hier continu van kan eten. Deze elementen bevatten zeer veer vezels en garanderen een goede spijsvertering en zorgen voor een optimale tandenslijtage. Ideaal gezien wordt hooi gegeven in een ruif zodat er geen contaminatie met urine en mestkeutels is. Daarnaast zal het konijn langer bezig zijn met het voedsel.

Verschillende soorten weidehooi en gedroogde grasproducten die hun groene kleur behouden hebben zijn beschikbaar in de winkel. Het hooi moet fris ruiken en mag niet te stoffig zijn.
Twijgjes van fruitbomen kunnen ook geen kwaad, zij zorgen ervoor dat uw konijn iets heeft om op te knagen en leiden zijn aandacht af.

Groenvoer en fruit

Verschillende groene bladgroenten kunnen gegeven worden aan een konijn. Voorbeelden zijn: kool, peterselie, waterkers, broccoli, selder, basilicum, wortelloof. Daarnaast kan je ook paardenbloemen geven zodat je konijn zeker voldoende afwisseling heeft. Fruit bevat veel suikers en moet als snoepje beschouwd worden voor je konijn. Overdrijf hier dus niet in, anders zou diarree of gasopstapeling in de darmen het gevolg kunnen zijn.

Droogvoer

Verschillende soorten korrels zijn in de winkel verkrijgbaar voor konijnen. Overdrijf hier echter niet mee. Zij moeten slechts als aanvulling op het hooi gegeven worden. Ze zijn immers in staat om heel snel voldoende energie via korrels op te nemen waardoor verschillende gezondheidsproblemen kunnen ontstaan. Kies ook voor een korrel rijk aan vezels en arm aan proteïnen en vetten. 
Speciale korrels voor jonge of oude konijnen zijn op de markt. Kies hiervoor indien je konijn in die leeftijdscategorie valt, maar hou er rekening mee dat hooi en gras het hoofdbestanddeel van je konijn zijn dieet moeten vormen.

Snoepjes en voedingssupplementen

Hiervan bestaat er een heel gamma in de meeste dierenwinkels. Hou er rekening mee dat snoepjes bij een konijn al snel tot obesitas of spijsverteringsproblemen kunnen zorgen. Daarnaast geven sommige voedingssupplementen zoals likstenen soms aanleiding tot blaasstenen.

Vaccinatie

Een konijn kan gevaccineerd worden tegen twee belangrijke virale aandoeningen, RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease) en Myxomatose. Beide aandoeningen zijn dodelijk. Beide aandoeningen worden zowel overgedragen door direct contact tussen een gezond en een ziek konijn, maar worden ook verspreid via insecten. In het geval van RHD kan indirect contact (bijvoorbeeld via de mens of objecten) ook besmetting veroorzaken.
Vaccineren kan vanaf 5 weken leeftijd en geeft meteen een jaar bescherming. Elk jaar wordt dit vaccin herhaald samen met een gezondheidscontrole waarbij naar de meest courante problemen gekeken wordt.

Voortplanting

Kweken met konijnen

Konijnen zijn geslachtsrijp tussen drie maanden en negen maanden. Vooral de grote rassen zijn iets later geslachtsrijp. Gemiddeld bedraagt de drachtduur een maand waarbij er vier tot twee konijntjes geboren zullen worden. Deze jongen zijn vrij hulpeloos en zijn nog fel afhankelijk van de moeder. Best worden ze ook volledig met rust gelaten zodat je u eigen geur niet op de jongen aanbrengt. Anders kan het zijn dat de moeder de jongen afstoot. De oogjes van de jongen openen rond tien dagen leeftijd.

Sterilisatie en castratie

Ben je niet van plan om te kweken met je konijn, dan is castratie of sterilisatie zeker aan te raden. Vrouwelijke dieren lopen zo minder risico op baarmoederkanker terwijl de mannetjes minder gedragsproblemen zoals agressie, bijten en sproeien zullen vertonen. Meestal gebeurt castratie of sterilisatie rond de leeftijd van zes maanden tot één jaar, maar dit kan later ook nog. Let na de ingreep op het gewicht van je konijn. De ingreep zorgt er immers voor dat je konijn minder energie zal verbranden waardoor hij of zij al snel te zwaar kan worden.