Medische beeldvorming

Echografie

Echografie is een veelgebruikte techniek voor medische beeldvorming. Met een speciale sonde worden er geluidsgolven doorheen het lichaam gestuurd. Naargelang de structuur die deze geluidsgolven tegenkomen (vet, darmen, lever, bot, stenen, ...) worden ze in meer of mindere mate weerkaatst. Deze weerkaatste geluidsgolven worden terug opgevangen in de sonde en op die manier wordt er een beeld verkregen.
In tegenstelling tot radiografie is echografie minder geschikt voor het in beeld brengen van beenderige structuren. Echografie wordt vooral gebruikt voor het in beeld brengen van de inwendige organen (lever, milt, darmen, maag, nier, blaas, baarmoeder, hart, ...). De foto hiernaast toont een tumor van de urineblaas bij een hond. In onze praktijk gebruiken we echografie ook routinematig voor drachtdiagnose. Hoewel het moeilijk blijft om een exact aantal te plakken op het aantal pups of kittens is deze techniek uitermate geschikt om een goed beeld te krijgen van de groeiende dieren. Ook bij hartproblemen wordt echografie regelmatig gebruikt.

Radiografie

Radiografie is het nemen van foto's van lichaamsdelen door middel van röntgenstraling. Deze techniek is zeer goed geschikt voor het beoordelen van botstructuren. Doordat elk orgaan en/of weefsel hun eigen densiteit hebben, kan het ook gebruikt worden voor het in beeld brengen van organen zoals longen, blaas, ingewanden…

Rx-foto's worden hier in de praktijk ook genomen voor het heupdysplasie-onderzoek of voor drachtdiagnose (meer specifiek het aantal pups)
Hoewel drachtdiagnose inderdaad mogelijk is via Rx raden wij aan dit via  echografie te doen. Dit omwille van het beperken van de hoeveelheid straling voor de groeiende pups/kittens. Wanneer de bevalling op gang is en niet zou vorderen wordt er regelmatig wel gebruik gemaakt van Rx-opnamen zodat men zeker weet hoeveel pups er zijn en hoe deze gepositioneerd zijn.

Terug naar Diensten