Voortplanting

Voortplanting

Kleine pups of kittens stelen al vlug het hart van iemand met een hart voor dieren. Heb je zelf een hond of kat en wil je er eens mee kweken of ben je misschien wel van plan om een professioneel kweker te worden, denk dan zeker goed na vooraleer je hieraan begint. Er komt namelijk net iets meer bij kijken dan dat de meeste mensen denken. Vergeet zeker ook niet dat er in het asiel veel dieren zitten die geen baasje meer vinden. In onze praktijk staan we zowel open voor de mensen die eens een nestje in huis willen als voor de mensen die hun kweekprogramma wat grootser zien. Hieronder schetsen we al even de grote lijnen.

Honden

Een teefje gaat de eerste maal loops worden tussen 6 en de 14 maanden leeftijd. Daarna verloopt de loopsheid cyclisch en zal deze gemiddeld 2 keer per jaar voorkomen. Tijdens die loopsheidperiode van ongeveer 14 dagen gaat zij haar vruchtbare periode ondervinden. Het is ook in deze periode dat er vaginaal bloedverlies zal plaatsvinden. Daarnaast gaat zij aantrekkelijk worden voor de reu en onstaat er zwelling van haar vulvalippen. Als je zelf geen reu hebt en moet je op verplaatsing gaan om je teefje te laten dekken of als er gewerkt wordt via kunstmatige inseminatie, dan kan het interessant zijn als je weet wanneer de ideale moment is om je teef te laten dekken. Dit kan bij ons gebeuren en gebeurt door middel van progesteronbepaling. Een eenvoudige bloedname toont ons wanneer jouw hond klaar is om een nestje te ontvangen.
Bevestiging van eventuele dracht en een schatting maken van het aantal pups dat je mag verwachten kan gebeuren door middel van echografie. Dit is reeds mogelijk vanaf de 21ste dag van de dracht.


Een dracht bij de hond duurt gemiddeld 63 dagen. Tijdens deze drachtperiode kan je je hond laten vaccineren tegen herpesvirus. Een virale infectie die abortus, geboorte van dode pups of het vroegtijdig sterven van pups kan veroorzaken. Een vaccinatie wordt best gegeven in het begin van de dracht en een tweetal weken voor de geplande werpdatum.
De werpdatum bepalen is soms iets moeilijker. Je kan dit thuis opvolgen door de melkproductie te controleren. In de tweede helft van de dracht zullen de melkklieren van je hond geleidelijk aan in omvang toenemen. Soms kan er ongeveer een week voor de werpdatum al melkverlies zijn, dus is dit niet de beste methode om thuis te gaan bepalen wanneer je hond zal werpen. Wel kan je enkele keren per dag de rectale temperatuur van je hond nemen. Wanneer deze 0,5°C tot 1°C lager ligt dan de dagen voordien zal de bevalling niet lang meer op zich laten wachten en zal deze waarschijnlijk binnen de 24 uur op gang komen.
Omgekeerd kan een dracht ook ongewenst zijn en kan het zijn dat je deze wilt onderbreken. Neem dan ook zo snel mogelijk contact op met ons wanneer je vermoedt dat er sprake is van ongewenste dekking. Hoe sneller dracht onderbroken wordt, hoe minder kans op complicaties.

Moeilijke bevalling

Wanneer je hond al 1-2 uur continu perst zonder dat er een pup geboren is neem je best contact met ons op. Hetzelfde geldt als er te veel tijd tussen de geboortes van de verschillende pups zit. Dit kan zeer vlot gaan maar als je teefje meer dan 2 uur niet meer perst terwijl je zeker weet dat er nog pups moeten komen neem je best contact met ons op. Bij twijfel staan wij sowieso paraat om jullie gerust te stellen of om in te grijpen waar nodig.

Katten

In tegenstelling tot honden gaan katten niet cyclisch een eisprong hebben en vruchtbaar zijn. Ook zal een kat geen bloedverlies hebben tijdens vruchtbare periodes. Katten zijn meestal vruchtbaar rond de leeftijd van 6 maanden. Katten worden krols tijdens de zogenaamde kattentijd. De kattentijd is er zowel in het voorjaar (jan-mei) als in het najaar (augustus-november). Tijdens deze periode zal de kattin vaak aanhankelijker zijn.

Wanneer je haar streelt zal ze haar achterwerk zeer opvallend omhoog steken waarbij ze met haar voorpoten vaak krabbende bewegingen maakt op de grond. Ook zal ze vaak meer miauwen in deze periode. Bij katten is het zo dat er een dekking moet plaatsvinden vooraleer een eisprong plaatsvindt. Hier zal dus geen bepaling van dekdatum moeten plaatsvinden zoals bij honden wel het geval is.

De drachtduur van katten is net zoals bij honden gemiddeld 63 dagen. Drachtdiagnose gebeurd ook door middel van echografie en kan ook rond de 21 dagen dracht al plaats vinden. De bevalling verloopt meestal vlekkeloos en vaak zondert de kat zich hiervoor af. Ook hier geldt dat wanneer de kat blijft persen en er geen kittens geboren worden, je best even een seintje geeft.

Pups en kittens

Dagelijks wegen is zeker geen overbodige luxe. Een goede gewichtstoename is een teken dat het meestal goed gaat. Blijft er eentje achter in groei kan je bijvoederen overwegen. Puppy-of kittenmelk hebben wij dan ook steeds in voorraad.
Rond 6 weken is het tijd voor de eerste vaccinatie van de pups. De tweede en derde vaccinatie gebeurt dan op 8-9 weken en op 12 weken. Kittens worden meestal gevaccineerd op 8-9 weken en op 12 weken. Als fokker ben je verplicht om je pups en kittens te laten chippen en  te voorzien van hun eerste vaccinaties, alvorens zij naar hun nieuwe eigenaar mogen gaan. Ook over ontworming en over voeding zal u bij ons veel informatie krijgen tijdens deze vaccinaties. 

Terug naar Diensten