Cavia's

Cavia's zijn van nature zeer sociale dieren. Ze worden dan ook best in een klein groepje gehouden. Daarbij kan je zien dat ze vaak naast elkaar zullen slapen, samen zullen eten. Het wassen van elkaar is iets dat je zelden gaat zien. Wel kan dit op vechtgedrag wijzen waarbij ze gaan trekken aan elkaar haren of gaan proberen te bijten in elkaars oren. Per beertje (mannetje) kan je tot tien zeugjes (vrouwtjes) steken. Wil je echter niet met je cavia's kweken laat je best je beertje castreren. Meerdere vrouwtjes samen kan ook. Beertjes samen houden kan leiden tot vechtgedrag.
Ook naar mensen toe zijn cavia's meestal goed van karakter. Cavia's hebben al snel door wanneer de koelkast open gaat voor een beetje groen voer en zullen hierop reageren door bepaald fluitgedrag te produceren. Gemiddeld worden cavia's 5-zes jaar oud, maar sommige presteren het om wel tien jaar te worden.
Op bepaalde momenten van de dag gaan cavia's net zoals konijnen hun keutels opeten. Dit doen ze om extra voedingsbestanddelen zoals vitamine B of bepaalde eiwitten op te nemen en is dus geen teken dat uw cavia tekorten heeft. Normale caviakeutels zijn banaanvormig. Oudere cavia's kunnen een opstapeling van uitwerpselen krijgen ter hoogte van hun anus. Het wekelijks of een aantal keer per week leeghalen van deze massa is dan aan te raden. Vermoedelijk ontstaat dit door het verzwakken van de spieren rondom de anus en einddarm.

Gemiddelde levensduur 5 - 6 jaar (tot 10 jaar)
Volwassen gewicht 700 - 1200 g
Geslachtsrijpheid 2 - 3 maanden
Vruchtbare periode Hele jaar
Drachtduur 59 - 72 dagen
Gemiddelde nestgrootte 2 - 4 jongen
Lichaamstemperatuur 37,2 - 39,5°C
Hartfrequentie 240 - 310 slagen/minuut

Huisvesting

Een caviakooi moet minimaal 60cm x 60cm x 25cm (lengte x breedte x hoogte) voor één cavia of 100 cm x 50 cm x 2vijf cm voor twee cavia's. Gezonde cavia's produceren veel keutels en hebben de neiging van dit niet echt op één plek te concentreren. Zo zullen er ook in de etensbak of drinkbak keutels teruggevonden kunnen worden. Kies voor een etensbak die niet omstootbaar. Drinken kan zowel gegeven worden in een onomstootbaar bakje met water als in een drinkflesje. Nadeel aan het bakje met water is dat dit snel bezoedeld zal worden met bodembedekking en keutels. Nadeel aan een drinknippel is dat cavia's de neiging hebben om vezels van hun voeding terug te spuwen in de drinknippel waardoor deze na verloop van tijd kan gaan lekken en vervangen moet worden.
Aangezien cavia's niet springen of klimmen moet je kooi niet zo hoog zijn. Wel kan het aangeraden zijn om het hooi in een ruif of balletje te stoppen zodat ze het hieruit moeten halen om op te eten. Anders gaan ze hier vaak in liggen of plassen ze hierop waardoor het minder smakelijk wordt en ze het hooi laten liggen.
Kies voor een open kooi zodat er een goede verluchting is. In kooien met plastic opzij waarbij er vanboven slechts een klein stukje tralies is, kan er snel opstapeling van schadelijke gassen ontstaan. Net zoals bij konijnen moet tocht ook vermeden worden.
Cavia's verkiezen een temperatuur tussen de 18°C en 25°C. Vooral warmere temperaturen zijn gevaarlijk omdat cavia's dan moeite hebben om hun temperatuur te regelen. Zet je je cavia's in de zomer buiten op het gras, zorg dan zeker ook dat ze een plek hebben met schaduw zodat ze niet overhit raken.

Voeding

Misschien wel het allerbelangrijkste over voeding bij cavia's is dat zij vitamine C uit hun voeding moeten halen. Hoewel de meeste huisdieren zelf in staan voor de productie van vitamine C, kunnen cavia's (net zoals mensen) dit niet. Ze zijn dus afhankelijk van de toevoer van vitamine C via hun voeding. 
Vitamine C zit in de meeste groenten. Groenten/kruiden of fruit die je zonder problemen kan geven aan je cavia's zijn: tomaten, paprika, appelsien, kiwi, brocoli, koolbladeren, wortels, wortelloof, witlof, peterselie, basilicum,... Overdrijf met geen enkel groenvoer in hoeveelheid. Kleine hoeveelheden per keer zijn voldoende. Grotere hoeveelheden kunnen soms maag-darmstoornissen veroorzaken. Hoewel op de meeste verpakkingen van caviavoer staat dat er veel vitamine C aan toegevoegd is mag je hier niet uitsluitend op vertrouwen. Vitamine C verdwijnt zeer snel uit deze voeding. Na 90 dagen is ongeveer de helft van de vitamine C die er oorspronkelijk in zat verdwenen. Alternatief kan je vitamine C druppels of kristallen in het drinkwater van cavia's toevoegen. Toevoeging van één gram vitamine C per liter drinkwater is hierbij voldoende.

Cavia's hebben veel vezels nodig in hun voeding. Dit dient om hun tanden die continu doorgroeien correct af te slijten en om hun maag-darmflora in optimale conditie te houden. Vezels geef je door smakelijk hooi te verstrekken aan je cavia's. Dit hooi moet samen met het groenvoer het hoofdbestanddeel vormen van hun dieet. Korrels die je ernaast geeft vormen slechts een aanvulling.

Voortplanting

Beertjes zijn vaak geslachtsrijp rond drie maanden. De zeugjes zijn meestal iets vroeger en kunnen op twee maanden zich al voortplanten. Praktisch gezien kan je dus best vanaf twee maand leeftijd voorzichtig zijn als je geen nakomelingen wilt. Cavia's hebben net als mensen een voortplantingscyclus die continu is en ze zijn dus het hele jaar vruchtbaar. De cyclus van cavia's bedraagt gemiddeld 15-1zeven dagen.
Na te paren gaat er bij het zeugje een vaginale plug gevonden worden. Dit is een soort wasachtig materiaal dat door het beertje aangebracht wordt. Vermoedelijk is de hoofdfunctie van zo'n plug dat andere mannetjes nadien geen kans meer maken om hetzelfde zeugje te bevruchten. Daarnaast zou ook het transport van sperma of lekkage van sperma voorkomen worden.
Dracht bij cavia's is relatief lang in vergelijking met andere knaagdieren of konijnen. Gemiddeld duurt de dracht zo'n twee maanden. Voordeel hiervan is dat de jongen relatief ontwikkeld geboren worden. Zo zullen zij reeds tanden en een goed ontwikkelde vacht hebben. Daarnaast zijn ook hun ogen al geopend. Dit wilt echter niet zeggen dat de jongen vanaf geboorte al volledig voor zichzelf kunnen zorgen. Gemiddeld zullen ze nog drie weken melk zuigen bij de moeder.
Het zeugje zal tegen de moment van werpen geen nest bouwen zoals sommige andere knaagdieren dat wel doen. De bevalling zelf verloopt meestal zeer snel met slechts enkele minuten tussen de jongen. Gemiddeld bedraagt de nestgrootte twee tot vier jongen en wegen de jongen tussen de 45-115g. Jongen die minder dan 60g wegen hebben minder kans om te overleven.
Cavia's die voor de eerste maal moeten werpen na zeven tot acht maanden leeftijd kunnen problemen ontwikkelen bij de bevalling. Als je een suffe drachtige cavia hebt die bijna moet werpen, of je ziet een bloederige uitvloei zonder dat er snel jongen geboren worden, kan je best ons even een seintje geven of er niet beter tot keizersnede overgegaan wordt.